Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.mju.ac.th/dspace/handle/123456789/1864
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributorPrachaya Sirihirunratchataen
dc.contributorปรัชญา ศิริหิรัญรัชตะth
dc.contributor.advisorUkrit Marangen
dc.contributor.advisorอุกฤษณ์ มารังค์th
dc.contributor.otherMaejo Universityen
dc.date.accessioned2023-11-17T04:10:34Z-
dc.date.available2023-11-17T04:10:34Z-
dc.date.created2023-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttp://ir.mju.ac.th/dspace/handle/123456789/1864-
dc.description.abstractThe study was aimed at investigating factors affecting access to Sai Ua, northern Thai spicy sausage, products (Luang Rant) in the online market. It was mixed methods research, both quantitative and experimental research. In the quantitative part, the sample consisted of 400 consumers who bought Sai Ua Luang Rant products. A questionnaire was used as a research tool for data collection. Statistics used for data analysis included frequency distribution, percentage, mean, standard deviation, t-test difference analysis, one-way analysis of variance, and correlation analysis using Pearson correlation coefficient. The results indicated that most respondents were female, got a bachelor's degree, had an average monthly income of 20,001-30,000 baht, and were married/single/divorced. The 4C's marketing mix was at a high level in every aspect. As for the buying decision, opinions were at a high level in every step. According to the hypothesis testing results, consumers with different demographic characteristics, including gender, education, occupation, status, and income, had different decisions to buy Sai Ua Luang Rant products in some steps with a statistical significance at the .01 and .05 levels, respectively. The 4C's marketing mix was correlated with the decision-making process for buying Sai Ua Luang Rant products in every step at moderate and low levels in the same direction with a statistical significance at the .01 and .05 levels, respectively. In the experimental research part. The researcher performed a test by advertising through Facebook Ads with three forms of public relations media: FAB (Feature Advantage Benefit), BAB (Before After Bridge), and PAS (Problem Agitate Solve), from 10 to 16 September, 2023, with a budget of no more than 150 baht per day, 2,700 baht in total. According to the results, forms of public relations media affecting awareness, sales, and access of consumers the most were FAB (Feature Advantage Benefit) and PAS (Problem Agitate Solve): FAB and PAS highly affect awareness and access of consumers, but they had a relatively low effect on sales. On the other hand, BAB (Before After Bridge) had a relatively low effect on awareness and access of consumers, but it highly affected sales. To reach a variety of customer groups, all 3 types of advertising creation should be used. This study will be beneficial to the food business in online marketing in the future.en
dc.description.abstractการวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาถึงปัจจัยที่ส่งผลต่อการเข้าถึงผลิตภัณฑ์ไส้อั่ว (หลวงรันต์) ในตลาดออนไลน์ เป็นงานวิจัยแบบผสมผสาน ทั้งแบบเชิงปริมาณและเชิงทดลอง ในส่วนเชิงปริมาณ กลุ่มตัวอย่างคือผู้บริโภคที่ซื้อไส้อั่ว หลวงรันต์ จำนวน 400 คน โดยใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือเก็บรวบรวมข้อมูล สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูลคือการแจกแจงความถี่ ค่าสถิติรอยละ ค่าเฉลี่ย ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน การวิเคราะห์ความแตกต่างโดยใช้ค่าที่ การวิเคราะห์ค่าความแปรปรวนทางเดียว และการวิเคราะห์ความสัมพันธ์โดยใช้สถิติความสัมพันธ์ของเพียร์สัน ผลการวิจัยพบว่า ผู้ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง ระดับการศึกษาปริญญาตรี รายได้เฉลี่ยต่อเดือน 20,001-30,000 บาท และสถานภาพสมรส ส่วนประสมทางการตลาด 4C's อยู่ในระดับมากทุกๆ ด้าน ส่วนการตัดสินใจซื้อมีความคิดเห็นในระดับมาก ทุกๆ ขั้นตอน ผลการทดสอบสมมติฐานพบว่า ผู้บริโภคที่มีลักษณะทางประชากรศาสตร์ ประกอบด้วยเพศ ระดับการศึกษา อาชีพ สถานภาพและรายได้ที่แตกต่างกัน มีการตัดสินใจซื้อไส้อั่วหลวงรันต์แตกต่างกัน บางขั้นตอนอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ .01 และ .05 ตามลำดับ ส่วนประสมทางการตลาด 4C's มีความสัมพันธ์กับกระบวนการตัดสินใจซื้อไส้อั่วหลวงรันต์ในทุกๆ ขั้นตอน มีความสัมพันธ์กันระดับปานกลางและต่ำ ในทิศทางเดียวกัน อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ .01 และ .05 ตามลำดับ ส่วนงานวิจัยเชิงทดลอง เป็นงานวิจัยเชิงทดลองที่ผู้วิจัยทำการทดสอบการยิงโฆษณาผ่านเฟสบุ๊คแอดโดยมีการทำสื่อประชาสัมพันธ์ 3 รูปแบบ FAB, BAB, และPAS โดยทำการการโฆษณาระหว่างวันที่ 10-16 กันยายน พ.ศ. 2566 การโฆษณาได้ใช้งบไม่เกินวันละ 150 บาท งบประมาณทั้งหมด 2,700 บาท ผลการวิจัยพบว่า รูปแบบการทำสื่อประชาสัมพันธ์ที่มีผลต่อการรับรู้ สร้างยอดขาย และการเข้าถึง ของผู้บริโภคมากที่สุดคือ รูปแบบการทำสื่อประชาสัมพันธ์ FAB รูปแบบการทำสื่อประชาสัมพันธ์ PAS สามารถสร้างผลต่อการรับรู้ และการเข้าถึง อยู่ในระดับดี แต่ในส่วนการสร้างยอดขาย นั้นได้ค่อยข้างไม่ดี และรูปแบบการทำสื่อประชาสัมพันธ์ BAB สามารถสร้างผลต่อการรับรู้ และการเข้าถึง อยู่ในระดับปานกลาง แต่ถึงอย่างนั้นในส่วนการสร้างยอดขาย สามารถสร้างยอดขายได้ดี เพื่อการเข้าถึงกลุ่มลูกค้าที่หลากหลายควรนำการสร้างรูปแบบการสร้างโฆษณาทั้ง 3 รูปแบบไปใช้งาน ซึ่งงานวิจัยนี้ จะเป็นประโยชน์ต่อธุรกิจอาหาร ในการทำตลาดออนไลน์ต่อไปในอนาคตth
dc.language.isoth-
dc.publisherMaejo University-
dc.rightsMaejo University-
dc.subjectเฟสบุ๊คth
dc.subjectการตัดสินใจซื้อth
dc.subjectการตลาดเน้นเนื้อหาth
dc.subjectส่วนประสมทางการตลาด 4C'sth
dc.subjectFacebooken
dc.subjectPurchasing decisionen
dc.subjectContent marketingen
dc.subject4C's Marketingen
dc.subject.classificationBusinessen
dc.subject.classificationInformation and communicationen
dc.subject.classificationMarketing and advertisingen
dc.titleFACTORS AFFECTING TO SAUSAGES ( LUANGRUN )IN THE ONLINE MARKETING en
dc.titleปัจจัยที่ส่งผลต่อการเข้าถึงผลิตภัณฑ์ไส้อั่ว (หลวงรันต์)ในตลาดออนไลน์th
dc.typeIndependent Studyen
dc.typeการค้นคว้าอิสระth
dc.contributor.coadvisorUkrit Marangen
dc.contributor.coadvisorอุกฤษณ์ มารังค์th
dc.contributor.emailadvisorukrit@mju.ac.th-
dc.contributor.emailcoadvisorukrit@mju.ac.th-
dc.description.degreenameMaster of Business Administration (Master of Business Administration (Business Administration))en
dc.description.degreenameบริหารธุรกิจมหาบัณฑิต (บริหารธุรกิจมหาบัณฑิต (บริหารธุรกิจ))th
dc.description.degreelevelMaster's Degreeen
dc.description.degreelevelปริญญาโทth
dc.description.degreediscipline-en
dc.description.degreediscipline-th
Appears in Collections:Business Administration

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6406401015.pdf2.71 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.