Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.mju.ac.th/dspace/handle/123456789/77
Title: MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION AND DISTILLATION OF ESSENTIAL OIL, TOTAL PHENOLIC AND PECTIN FROM CITRUS RETICULATE PEELS
การสกัดและกลั่นน้ำมันหอมระเหย สารฟีนอลิกทั้งหมด และเพคตินโดยใช้เทคนิคไมโครเวฟร่วมจากเปลือกส้มเขียวหวาน
Authors: Atchara Laoprasert
อัจฉรา เหล่าประเสริฐ
Nukrob Narkprasom
นักรบ นาคประสม
Maejo University. Engineering and Agro - Industry
Keywords: การสกัดโดยใช้เทคนิคไมโครเวฟร่วม, ส้มเขียวหวาน, น้ำมันหอมระเหย, สารประกอบฟีนอลิกทั้งหมด, เพคติน
Microwave-assisted extraction Citrus reticulata Blanco Essential oil Total phenolic Pectin
Issue Date: 2020
Publisher: Maejo University
Abstract: Citrus reticulate Blanco peels are the main by-product of the industrial beverage fruit processing which are rich in bioactive compounds. The objectives of this research were to feasible study product development from tangerine peels consisting of essential oil, total phenolic and pectin by microwave assisted extraction. The result found that microwave power at 450 watt and irradiation time at 21 min had high evaporation of essential oil, with the highest yield (0.26±0.085 % w/w). The highest yield of total phenolic (32.268±0.336 mg/g of raw material) was received at microwave power of 300 W, irradiation time of 64 s., soil-liquid ratio of 1:37.5 g/ml. Finally, the highest pectin yield of 16.667±0.037 % from Citrus reticulate Blanco peels was obtained at microwave power of 450 W, irradiation time of 75 s., soil-liquid ratio of 1:42.5 g/ml and pH of 1. This research can be used to develop the process of extracting bioactive substances from tangerine peels for use in cosmetics or dietary supplements that are not harmful to consumers adding to increased incomes and reducing waste in the juice processing industry.  
เปลือกส้มเขียวหวานเหลือทิ้งของโรงงานอุตสาหกรรมน้ำผลไม้ที่อุดมไปด้วยสารออกฤทธิ์ทางชีวภาพ งานวิจัยนี้จึงมีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความเป็นไปได้ในการพัฒนาผลิตภัณฑ์จากเปลือกส้มเขียวหวานโดยการด้วยการสกัดน้ำมันหอมระเหย สารฟีนอลิกทั้งหมดและเพคตินโดยเทคนิคไมโครเวฟร่วม ผลวิจัยพบว่าที่กำลังวัตต์ 450 วัตต์ และที่เวลา 21 นาที มีการระเหยของน้ำมันหอมระเหยสูง ซึ่งได้ผลผลิตน้ำมันหอมระเหยจากเปลือกส้มเขียวหวานสูงสุด 0.26±0.085 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนัก สภาวะที่เหมาะสมในการสกัดสารฟีนอลิกทั้งหมดจากเปลือกส้มเขียวหวาน คือที่กำลังไมโครเวฟ 300 วัตต์ เวลาในการสกัด 64 วินาที และอัตราส่วนของแข็งต่อของเหลว 1:37.5  กรัมต่อมิลลิลิตร สามารถสกัดปริมาณสารฟีนอลิกทั้งหมดจากเปลือกส้มเขียวหวานสูงสุด 32.268±0.336 มิลลิกรัม/กรัมของวัตถุดิบ สุดท้ายสภาวะที่เหมาะสมในการสกัดเพคตินจากเปลือกส้มเขียวหวานเหลือทิ้ง คือ กำลังไมโครเวฟ 450 วัตต์ เวลาที่ใช้ในการสกัด 75 วินาที อัตราส่วนของแข็งต่อของเหลว 1:42.5 กรัมต่อมิลลิลิตร และ pH 1 ได้ปริมาณผลผลิตเพคตินที่สกัดได้สูงสุด 16.667±0.037 เปอร์เซ็นต์โดยนํ้าหนัก งานวิจัยนี้สามารถนำไปพัฒนากระบวนการสกัดสารสำคัญที่ออกฤทธิ์ทางชีวภาพจากเปลือกส้มเขียวหวานเพื่อนำไปใช้ผสมในเครื่องสำอางหรือผลิตภัณฑ์อาหารเสริมที่ไม่เป็นอันตรายต่อผู้บริโภคซึ่งมีประโยชน์ในด้านการเพิ่มรายได้และลดการกำจัดของเสียในโรงงานอุตสาหกรรมน้ำผลไม้
Description: Master of Engineering (Master of Engineering (Food Engineering))
วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต (วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต (วิศวกรรมอาหาร))
URI: http://10.1.245.54/dspace/handle/123456789/77
Appears in Collections:Engineering and Agro - Industry

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6003307003.pdf4.36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.