Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.mju.ac.th/dspace/handle/123456789/149
Title: LIFESTYLE AND BEHAVIOR OF FIT CHINESE TOURISTS IN THE SELECTION OF RESTAURANTS WITH THAI FOOD COOKED TO ORDER IN MUANG DISTRICT, CHIANG MAI 
รูปแบบการดำเนินชีวิตของนักท่องเที่ยวชาวจีนแบบ FIT ที่ส่งผลต่อพฤติกรรมในการเลือกใช้บริการร้านอาหารตามสั่งในอำเภอเมือง จังหวัดเชียงใหม่
Authors: Qun Liao
Qun Liao
Pattarika Maneepun
ภัทริกา มณีพันธ์
Maejo University. Business Administration
Keywords: ร้านอาหารตามสั่ง
นักท่องเที่ยวชาวจีนแบบ FIT
รูปแบบการดำเนินชีวิต
พฤติกรรมการซื้อ
ประชากรศาสตร์
restaurants with Thai food cooked to order
Chinese free independent travelers
lifestyle
behavior of choice
demography
Issue Date: 2019
Publisher: Maejo University
Abstract: This study aimed to explore lifestyle and behavior of FIT Chinese tourists in the selection of restaurants with Thai food cooked to order in Muang district, Chiang Mai. A set of questionnaires was used for data collection with a sample group of 400 Chinese tourists. Obtained data were analyzed by using descriptive statistics, i.e. frequency, percentage, mean, standard deviation and chi-square test. Cross tabulation was used for the hypothesis testing to find a relationship between personal factors behavior of FIT Chinese tourists in the selection of restaurants with Thai food cooked to order in Muang district, Chiang Mai. Results of the study revealed that most of the respondents were female, 21-30 years old, married, bachelor’s degree holders, and company employees with an average monthly income of 10,001 CNY and above. Most of the respondents and their family used services of Thai food restaurants, Good atmosphere was the reason for choosing the services of Thai restaurants, Friends were involved in the decision to use the service, and they mostly had dinner in Thai restaurants that located in the convenient transportation. Results of the hypothesis testing showed a statistical significant level at 0.05. This implied that the selection behavior of restaurants with Thai food cooked to order in the case of “Whom do you like to dine with?”, was related to gender, age, marital status, educational level and occupation. In the case of “What kind of restaurant do you prefer?”, it was related to age, marital status, education level, occupation and average monthly income. In the case of “Why do you choose the restaurants with Thai food cooked to order?”, it was related to age, education level, occupation and average monthly income. In the case of “Who’s the person that involve to making a decision for choosing the restaurant?”, it was related to gender, age, marital status, education level, occupation and average monthly income. In the case of “Which meal the biggest one”, it was not related with gender, age, marital status, education level, occupation and average monthly income. In the case of “Which area in Chiang Mai that you prefer to eat?”, it was related to the marital status.
การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษารูปแบบการดำเนินชีวิตของนักท่องเที่ยวชาวจีนแบบ FIT ที่ส่งผลต่อพฤติกรรมในการเลือกใช้บริการร้านอาหารตามสั่งในอำเภอเมือง จังหวัดเชียงใหม่ โดยการเก็บรวดรวมข้อมูลจากผู้ตอบแบบสอบถามจากกลุ่มตัวอย่างจำนวน 400 ราย และทำการวิเคราะห์ข้อมูล โดยใช้สถิติเชิงพรรณนา ความถี่ ร้อยละ ค่าเฉลี่ย ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน และการทดสอบสมมติฐานการวิจัยโดยการทดสอบค่า Chi-square Test ระหว่างปัจจัยส่วนบุคคลของนักท่องเที่ยวชาวจีนแบบ FIT กับพฤติกรรมของนักท่องเที่ยวชาวจีนแบบ FIT ในการเลือกใช้บริการร้านอาหารตามสั่ง ในอำเภอเมือง จังหวัดเชียงใหม่ ผลการศึกษาพบว่า นักท่องเที่ยวชาวจีนแบบ FIT ที่เลือกใช้บริการร้านอาหารตามสั่งแล้ว เป็นเพศหญิงมากกว่าเพศชาย มีอายุ 21-30 ปี สถานภาพสมรถและระดับการศึกษาคือปริญญาตรี ประกอบอาชีพพนักงานบริษัทเอกชน มีรายได้เฉลี่ยต่อเดือน มากกว่า 10,001หยวน (ประมาณ50000บาท) ผู้ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่จะรับประทานอาหารกับครอบครัว ร้านอาหารประเภทแบบไทย เหตุผลที่เลือกใช้บริการคือ ร้านมีบรรยากาศดี เพื่อนมีการส่วนร่วมในการตัดสินใจใช้บริการ รับประทานอาหารในมื้อเย็น ชอบทานอาหารในแหล่งที่คมนาคมสะดวก และบริโภคในร้าน ผลการทดสอบสมมติฐานที่ระดับนัยสำคัญทางสถิติ 0.05 พบว่า พฤติกรรมในการเลือกใช้บริการร้านอาหารตามสั่งในด้านท่านชอบรับประทานอาหารกับใคร มีความสัมพันธ์กับ เพศ อายุ สถานภาพ ระดับการศึกษา อาชีพ พฤติกรรมในการเลือกใช้บริการร้านอาหารตามสั่งในด้านท่านชอบร้านอาหารประเภทแบบไหน มีความสัมพันธ์กับ อายุ สถานภาพ ระดับการศึกษา อาชีพ รายได้เฉลี่ยต่อเดือน พฤติกรรมในการเลือกใช้บริการร้านอาหารตามสั่งในด้านท่านทำไมจึงเลือกใช้บริการร้านอาหารตามสั่งร้านนั้น มีความสัมพันธ์กับ อายุ ระดับการศึกษา อาชีพ รายได้เฉลี่ยต่อเดือน พฤติกรรมในการเลือกใช้บริการร้านอาหารตามสั่งในด้านใครมีส่วนร่วมในการตัดสินใจใช้บริการร้านอาหารร้านนี้ มีความสัมพันธ์กับ เพศ อายุ สถานภาพ ระดับการศึกษา อาชีพ รายได้เฉลี่ยต่อเดือน พฤติกรรมในการเลือกใช้บริการร้านอาหารตามสั่งในด้านท่านรับประทานอาหารมากที่สุดในมื้อใด ไม่มีความสัมพันธ์กับ เพศ อายุ สถานภาพ ระดับการศึกษา อาชีพ รายได้เฉลี่ยต่อเดือน พฤติกรรมในการเลือกใช้บริการร้านอาหารตามสั่งในด้านท่านมักชอบทานอาหารในแหล่งใด มีความสัมพันธ์กับสถานภาพ
Description: Master of Business Administration (Master of Business Administration (Business Administration))
บริหารธุรกิจมหาบัณฑิต (บริหารธุรกิจมหาบัณฑิต (บริหารธุรกิจ))
URI: http://10.1.245.54/dspace/handle/123456789/149
Appears in Collections:Business Administration

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6006401001.pdf2.61 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.