Please use this identifier to cite or link to this item: http://ir.mju.ac.th/dspace/handle/123456789/419
Title: EFFECTS OF FERMENTED ORGANIC SOYBEAN IN DIET ON GROWTH PERFORMANCE, HEMATOLOGY, CARCASS QUALITY, AND MEAT QUALITY OF BROILER CHICKENS
ผลของการใช้ถั่วเหลืองอินทรีย์หมักในอาหารไก่เนื้อต่อสมรรถภาพ การเจริญเติบโต ค่าโลหิตวิทยา คุณภาพซาก และคุณภาพเนื้อ
Authors: Khamphanh Panya
Khamphanh Panya
Adisak Joomwong
อดิศักดิ์ จูมวงษ์
Maejo University. Graduate School
Keywords: ไก่เนื้อ
ถั่วเหลืองอินทรีย์ต้มสุกหมัก
สมรรถภาพการเจริญเติบโต
คุณภาพซาก
คุณภาพเนื้อ
Broiler chicken
Fermented of boiled organic soybean
Growth performance
Carcass quality
Meat quality
Issue Date: 2020
Publisher: Maejo University
Abstract: This study investigated the effects of fermented organic soybeans in diets on growth performance, hematology, carcass and meat quality of boiler chickens. Two hundred-thirty four of commercial boiler chickens about one day aged, each were used. The experiment was completely randomized design composing of 6 groups. Each group was distributed into three replicates with thirteen broilers per replicate. They are contained control diet group, control diet replaced with boiled organic soybean diet replaced with fermented of boiled organic soybean at 25, 50, 75 and 100% respectively. Feeding and water was provided ad libitum for 7 weeks. All data of growth performance, hematology, carcass and meat quality were analyzed by Analysis of Variance. Differences among means were separated according to the method of Duncan’s New Multiple Range Test. The results found that the boiled organic soybeans and fermented organic boiled soybeans in diets decreased the growth performance in starter period (P<0.05) and feed intake in grower period (P<0.05) and overall period. Beside the percentage of eosinophil and lymphocyte was decreased. The fermented  of each fermented organic boiled soybeans in diets cause decreased percentage of hot carcass, dressing, loins and tender loins (P<0.05). Therefore, the fermented organic boiled soybean also affects the pH, color and shear force of the meat (P<0.05).
การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของการใช้ถั่วเหลืองอินทรีย์ต้มสุกหมักในอาหารไก่เนื้อต่อสมรรถภาพการเจริญเติบโต  โลหิตวิทยา คุณภาพซาก และคุณภาพเนื้อของไก่เนื้อ ใช้ไก่เนื้อทางการค้าจำนวน 234 ตัว ที่อายุ 1 วัน วางแผนการทดลองแบบสุ่มสมบูรณ์ (Completely Randomized Design, CRD) ประกอบด้วยอาหารทดลอง 6 กลุ่มๆ ละ 3 ซ้ำๆ ละ 13 ตัว ดังนี้ อาหารควบคุม อาหารควบคุมที่ใช้ถั่วเหลืองอินทรีย์ต้มสุก 100% และกลุ่มที่ใช้ถั่วเหลืองอินทรีย์ต้มสุกหมักทดแทนถั่วเหลืองอินทรีย์ต้มสุกที่ระดับ 25, 50, 75 และ 100% ตามลำดับ แต่ละกลุ่มทดลองได้รับอาหารและน้ำแบบเต็มที่ ทำการทดลองเป็นระยะเวลา 7 สัปดาห์ นำข้อมูลที่ศึกษาประกอบด้วย สมรรถภาพการเจริญเติบโต โลหิตวิทยา คุณภาพซาก และคุณภาพเนื้อ มาวิเคราะห์ความแปรปรวน และเปรียบเทียบความแตกต่างระหว่างค่าเฉลี่ยของแต่ละกลุ่มด้วย Duncan’s New Multiple Range Test ผลการศึกษาพบว่า การใช้ถั่วเหลืองอินทรีย์ต้มสุกและถั่วเหลืองอินทรีย์ต้มสุกหมักทุกระดับในอาหารทำให้สมรรถภาพการเจริญเติบโตลดลง (P<0.05) ในไก่เนื้อระยะเล็ก และทำให้ปริมาณการกินอาหารได้ลดลง (P<0.05) ตลอดการทดลองในไก่เนื้อระยะรุ่น ส่งผลให้เปอร์เซ็นต์เม็ดเลือดขาวชนิดอีโอสิโนฟิลและเม็ดเลือดขาวชนิดลิมโฟไซต์ลดลง (P<0.05) การใช้ถั่วเหลืองอินทรีย์ต้มสุกหมักทุกระดับในอาหารทำให้เปอร์เซ็นต์ซากอุ่น เปอร์เซ็นต์ซากตัดแต่ง เปอร์เซ็นต์เนื้ออกนอกและเปอร์เซ็นต์เนื้ออกลดลง (P<0.05) นอกจากนี้ การใช้ถั่วเหลืองอินทรีย์ต้มสุกหมักในอาหารยังส่งผลต่อค่า pH ของเนื้อ, ค่าสีของเนื้อ และค่าแรงตัดผ่านของเนื้อ (P<0.05)
Description: Master of Science (Master of Science (Agricultural Interdisciplinary))
วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต (วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต (สหวิทยาการเกษตร))
URI: http://10.1.245.54/dspace/handle/123456789/419
Appears in Collections:Graduate School

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6113301005.pdf2.61 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.